Ако се чувствувате болен

Грижа за некој близок со COVID-19?

насоки од Центрите за контрола и превенција на болести

Естој ефермадо. ¿Qué tengo que hacer?

Болен сум. Што да правам?

Проверете го Newу ерси Проверувач на симптоми COVID-19.

Следете ги овие чекори за да спречите ширење на болеста кај луѓето во вашиот дом и заедница.

Самоизолирани

 • Останете дома, освен да добиете медицинска помош
 • Одделете се од другите луѓе и животните во вашиот дом
 • Избегнувајте споделување на лични предмети за домаќинството (садови, прибор, крпи, итн.)

Маска и јавете се напред

 • Повикајте пред да посетите давател на здравствена заштита
 • Носете маска за лице околу другите (споделување соба или возило)
 • Ова ќе ги заштити другите од зарази

Монитор за симптоми

 • Ако вашата болест се влоши, побарајте лекарска помош, но прво повикајте се пред тоа
 • Кажете му на давателот на здравствена заштита за вашите симптоми

Покријте и чистете

 • Покријте ги кашлицата и кивање
 • Измијте ги рацете со сапун и вода најмалку 20 секунди
 • Ако сапун и вода не се достапни, исчистете ги рацете со средства за дезинфекција базирана на алкохол, која содржи најмалку 60% алкохол
 • Исчистете ги површините со „висок допир“ секој ден

За повеќе информации

Јавете се во центар за повици COVID-19 на 1-800-222-1222 или 1-800-962-1253 ако сте во NJујорк, но користите мобилен телефон кој не е од NJујорк.